4. Duurzaamheid

4.5 Elektriciteit

Doelstelling 4.5 Elektriciteit

Voortgang van onze planning 1e rapportage:

Actualisatie Zonneparkenbeleid
Afgelopen maanden is het beleid zonneparken geactualiseerd en heeft het ter inzage gelegen voor alle betrokken stakeholders (inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en initiatiefnemers). Met het aangepaste beleid worden naast kleine zonneparken ook enkele grotere zonneparken binnen de RES-zoekgebieden gestimuleerd. Lokaal eigendom en participatie is een belangrijk component van het aanstaande nieuwe beleid. Er zijn verschillende zienswijzen ontvangen waardoor we zien dat het onderwerp leeft in de samenleving. Voor de zomer zal het nieuwe beleid worden aangeboden aan de raad.

Zonnepanelen op grote daken
Voor de opwek van duurzame energie is in de zomer 2021 de Regionale Energie Strategie Noord-Holland Noord 1.0 (RES NHN 1.0) door alle partijen vastgesteld. Onze deelregio ‘Kop van NH’ neemt hierin zijn deel door 0,52 TWh aan nieuwe duurzame opwek te realiseren. Naar schatting moet 414,4 GWh hiervan opgewekt worden door zonnepanelen op grote daken in de Kop van Noord-Holland.

Schagen is als eerste gemeente in de regio gestart met een uitgebreide inventarisatie van de technische mogelijkheden, knelpunten en de behoeftes van eigenaren met (grote) daken die geschikt zijn voor zonnepanelen. De eerste groep eigenaren ontvangt dit jaar een enquête en het aanbod om een dak scan uit te laten voeren. Op basis van deze uitkomsten schrijven we een projectplan voor in het grootschalig ondersteunen en stimuleren van dak-eigenaren voor de opwek van energie op deze grote daken.

Regionaal Duurzaamheidsloket/Centrum van verduurzaming

Op bedrijventerreinen wordt veel energie gebruikt, maar kan ook veel worden bespaard. Ook kan er op bedrijventerreinen veel energie duurzaam worden opgewekt, opgeslagen en uitgewisseld. Op dit moment is er nog geen centraal punt waar bedrijven zich kunnen melden met vragen een initiatieven. Samen met Hollands Kroon, Texel en Den Helder is afgesproken dat we hiervoor één regionale partij aanstellen die alle bedrijven(terreinen) in het gebied kan bedienen. Door kennis, onafhankelijke deskundigheid en doorzettingskracht in één organisatie te bundelen wordt het bedrijfsleven optimaal ontzorgt. Ook treedt deze organisatie op als gesprekspartner van de netbeheerder (Liander), provincie, gemeenten en andere partijen die zich bezighouden met de energietransitie zodat de belangen van het bedrijfsleven goed worden vertegenwoordigd.  

De provincie heeft per regio voor de komende jaren € 80.000 gereserveerd, dus ook voor de Kop van Noord-Holland. De provincie vraagt van de gemeenten in de regio eenzelfde bijdrage als cofinanciering. Schagen heeft hiervoor dus € 20.000 gereserveerd in de programmabegroting duurzaamheid. Het Rijk is eveneens bereid een bijdrage te leveren.


Eerder dit jaar hebben we gesprekken gevoerd met deskundige partijen die het opstarten van het loket en de uitvoering op zich willen nemen. In de maand april zal hiervoor de opdracht gegund worden. In het derde kwartaal van 2023 verwachtten we dat er een plan klaarligt.


Lasten, baten en saldo

7.667

4,7 %

7.960

4,9 %

Deze pagina is gebouwd op 06/12/2023 20:07:48 met de export van 06/12/2023 19:57:00