Doelstelling 3.3 Beheer buitenruimte
Voortgang van onze planning 1e rapportage:
Werkwijze projecten maatschappelijk nut
Tot op heden is de werkafspraak dat projecten pas worden opgestart als het totale budget beschikbaar is gesteld. Dit is een budget voor de Voorbereiding en Realisatie. Het opstarten van projecten vergt gemiddeld genomen één tot anderhalf jaar aan voorbereidingstijd, inclusief participatietraject. Dit maakt dat gemiddeld genomen het realisatiebudget pas een jaar later nodig is dan nu wordt geclaimd.
Door een andere methodiek te hanteren is het mogelijk om beter te sturen op het noodzakelijke realisatiebudget. Dat is als volgt:
Gegeven dat de technische noodzaak aanleiding is om een project op te starten, zal hiervoor eerst een veel kleiner voorbereidingsbudget opgenomen worden. Hiermee kan het project qua omvang uitgewerkt worden, inclusief het passende participatietraject.
Na deze voorbereiding is een veel beter inzicht in het noodzakelijke realisatiebudget, deze zal dan ook apart worden aangevraagd. Voor de begroting betekent dit dat voor de grotere projecten gemiddeld genomen een budget over 2 begrotingsjaren wordt opgenomen. In het laatste jaar het realisatiebudget, dat op basis van een actuele raming aangevraagd wordt.
Voor 2023 wordt u in de 2 e tussenrapportage geïnformeerd over het effect van deze methodiek op de huidige balans van het financieringsbudget Openbaar gebied van dit jaar. Daarbij wordt dan ook gekeken naar de nu beschikbare budgetten in relatie tot benodigde tijd voor voorbereiding en uitvoering. En ook naar de projecten waarvan de voorbereiding vrijwel zijn afgerond zoals Stroet en Sandepark, waarvan nu inzichtelijk wordt dat door de extreme prijsstijgingen onvoldoende budget beschikbaar is.